Animals | Uplifting

Top 10 Most-Googled Dog Questions Of 2016

The internet has been a godsend for many panicked pup parents who need instant answers. Whether it is something strange your dog just ate or that creature your dog just encountered, there are plenty of resources right at our fingertips.

In 2016, curious pet parents asked plenty of dog-related questions, but here are the top 10 as well as answers provided by the American Kennel Club.

1. How Long Are Dogs Pregnant?

Answer: the normal gestation period in dogs is approximately 63 days from conception, although this can vary.

2. Was Goofy A Dog?

Answer: Yes. Goofy is an anthropomorphic dog who owns a non-anthropomorphic dog, Pluto. Anyone else think that's weird?

3. Why does my dog lick me?

Your dog might offer up some kisses for a few reasons. It could be because you taste good, they're "rewarded" for it, or even to show submission. Read more possible answers here.

4. How do you know the age of a dog?

Answer: The best way to know is to consult a veterinarian. But you might be able to identify an older dog by the gray hairs on her muzzle or paws.

5. What happens when a dog eats chocolate?

Answer: Chocolate contains stimulants called methylxanthines, specifically theobromine and caffeine. These chemicals can wreak havoc on your dog's metabolic processes, resulting in chocolate toxicity. Symptoms of chocolate toxicity include vomiting, diarrhea, abnormal heart rhythms, and more.

If you think your dog has eaten chocolate, you should consult your veterinarian immediately.

6. How to get rid of skunk smell on dog?

Answer: If it happens, you can use this DIY recipe to help get rid of the smell.

  • 1 quart of 3% hydrogen peroxide solution (found at any pharmacy or supermarket)
  • 1/4 cup of baking soda
  • 1 teaspoon of liquid dishwashing soap

You should wear rubber gloves, work the solution into your dog's coat, and wash him thoroughly. Don't leave the solution on his fur for too long since peroxide can bleach his fur. Then rinse completely. You might have to repeat the process more than once.

7. How to stop a dog from barking?

Answer: If he's barking at nothing, he might be bored. A few simple training tactics, like positive reinforcement and lots of exercise can help you solve these issues. Learn more about those here.

8. Can you put Neosporin on a dog?

Answer: The AKC says to always call your veterinarian in case of emergency.

It might be good to carry antibiotic ointment, like Neosporin, in your first-aid kit, just in case. However, the best course of action is ALWAYS to call your vet.

9. How to get rid of fleas on my dog?

Answer: If your dog does get fleas, however, you may need a prescription preventative or flea shampoo. But the best way to get rid of fleas, is to prevent them in the first place.

10. How much Benadryl can I give my dog?

Answers: The Merck Veterinary Manual recommends administering 2-4mg of Benadryl per kilogram of body weight, two to three times a day. However, this dosage can vary depending on your dog’s existing medical conditions.

But always consult with your vet about your dog's symptoms before administering medication.

Like & Share if you learned something!

Related Articles